Gode råd i forbindelse med kræftrelateret træthed

Af
Ali Amidi, Bobby Zachariae

  • Planlæg din hverdagRegistrér dine daglige aktiviteter i en dagbog og notér dit energiniveau på forskellige tidspunkter og ved forskellige aktiviteter. Når du har fået et overblik over dine daglige rutiner, kan du begynde at tilrettelægge din dag mere hensigtsmæssigt. Planlæg aktiviteter, der kræver mest energi, på de tidspunkter på dagen, hvor du oplever at have mest energi. Sørg også for at planlægge pauser. Vær vedholdende og sørg samtidig for at være realistisk i din planlægning.
  • Dyrk motion: Selvom det kan være svært at motivere sig selv til at være fysisk aktiv, når man oplever træthed, er det ofte givet godt ud at planlægge kortere perioder, hvor man får bevæget sig. Det kan være korte gå- eller cykelture eller simple fitnessøvelser i hjemmet. Det er vigtigt, at man tilpasser aktivitetens intensitet og sværhedsgrad til sin aktuelle fysiske tilstand og evne.
  • Distrahér dig selv: Det kan nogle gange være lettere at komme igennem dagen, hvis du har aktiviteter, der fjerne fokus fra din træthedssymptomer. Det kan eksempelvis være lettere at komme igennem dagen, når du bruger tid sammen med andre mennesker i stedet for at være hjemme alene.
  • Begræns middagsluren: En lur midt på dagen kan give overskud og energi, særligt når man også sover dårligt. Det er dog generelt en god idé at begrænse luren til mindre end 20 minutter før kl. 14, da man således undgår at forstyrre nattesøvnen. Hvis man tager en lur i løbet af dagen, er det er vigtigt at undgå at komme ned i den dybe søvn, da man ofte vil være mere træt, når man vågner igen.

Sørg for at få rigeligt med dagslys: Forskning tyder på at kræftrelateret træthed delvis kan forklares ved forstyrret døgnrytme efter kræftbehandling. Ved at sørge for at få rigeligt med kraftigt hvidt lys tidligt om morgenen og i løbet af dagen og ved at undgå hvidt/blåligt lys om aftenen (f.eks. fra computerskærme) kan du understøtte din naturlige døgnrytme.