Fedttransplantation til lindring af vedvarende smerter efter brystkræftbehandling: Et randomiseret kontrolleret klinisk forsøg

Alexander Andersen Juhl, Páll Karlsson & Tine M. Damsgaard
Kontaktperson: Alexander Andersen Juhl. alexander@oncology.dk

Baggrund

Vedvarende smerter er en almindelig bivirkning til brystkræftbehandling der rammer 24-52% af kvinderne efter en mastektomi. Nylige undersøgelser har beskrevet en analgetisk virkning af fedttransplantation i forskellige tilstande. Herværende studies formål var at undersøge, om fedttransplantation har en smertestillende effekt på vedvarende smerter efter mastektomi, samt om fedttransplantation har en remodellerende effekt på mastektomi-arret.

Metoder

Undersøgelsen blev udført som et randomiseret kontrolleret klinisk forsøg. Medvirkende patienter blev randomiseret til enten at modtage fedttransplantation til det smerteplagede område omkring det manglende bryst eller en kontrolgruppe uden nogen intervention. I alt 18 ensidigt mastektomerede kvinder med vedvarende smerte ≥3 på den numeriske vurderingsskala blev inkluderet. Patienterne blev undersøgt ved baseline og efter 3 og 6 måneder ved anvendelse af DoloTest®, VAS-smertescore, neuropathic pain symptom inventory og patient and observer scar assessment scale.

Resultater

I alt 15 patienter blev analyseret (fedttransplanterede n = 8, kontrol n = 7). Den gennemsnitlige mængde transplanteret fedt var 71 ± 24,6 ml. Fedttransplantation gav en signifikant forbedring af smerten målt på VAS-smerteskalaen (p = 0,001) med en gennemsnitlig reduktion på 54,9% og målt på den neuropatiske smerte-symptombeholdning (p = 0,002). Desuden blev der observeret en signifikant forbedring i sundhedsrelateret livskvalitet (p = 0,007) og arrets kvalitet (p <0,001).

Konklusion

Dette er det første randomiserede kontrollerede kliniske forsøg, der evaluerer den smertelindrende effekt af fedttransplantation. Metoden syntes at være er en sikker og effektiv teknik til at lindre vedvarende smerter efter mastektomi i operationsområdet.

Reference

Juhl, Alexander A., Páll Karlsson, and Tine E. Damsgaard. “Fat grafting for alleviating persistent pain after breast cancer treatment: a randomized controlled trial.” Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery 69.9 (2016): 1192-1202.