Senfølger efter strålebehandling

Senfølger efter strålebehandling, hvor kun brystet er strålebehandlet

Strålebehandling kan øge hyppigheden af fasthed i brystet efter brystbestråling. Sædvanligvis er operationsområdet præget af fasthed/stivhed umiddelbart efter operationen, men oftest forsvinder dette i løbet af 6-12 måneder. Hyppighed af mærkbar fasthed i brystet efter 15 strålebehandlinger er ca. 11% indenfor de første 5 år efter strålebehandlingerne og lidt højere ca. 13%, hvis man har fået 25 behandlinger. Hyppigheden er den mærkbare fasthed er øget, hvis man ryger, hvis brystet er relativt stort, og hvis der er givet boost (ekstra stråledosis imod selve operationsområdet). Kemoterapi forværrer derimod ikke risikoen for, at der udvikles fasthed i brystet.

Efter brystbevarende operation og strålebehandling er forekomsten af senfølger undersøgt systematisk blandt mere end 1850 patienter i et dansk studie, hvor patienterne blev strålebehandlet mod brystet i perioden 2009-2014. Resultater fra det studie viser, at efter 5 år ses følgende senfølger:

  1. Fasthed/arvæv i brystet: 12%
  2. Blodkarsprængninger i strålefeltet: 6% (sædvanlig meget diskrete)
  3. Misfarvning af brystvorteområdet/brystet: 15% (oftest lidt blegere brystvortekompleks)
  4. Arret på brystet er tydeligt synligt og trækker det kosmetiske resultat noget eller betydeligt ned: 21%
  5. Væskeansamling i huden (ødem):  1%
  6. Smerte i brystet (ofte eller altid):  5%
  7. Behov for smertestillende medicin pga. smerte i brystet:  1% (sædvanligvis er pamol tilstrækkeligt)
  8. Ændret følesans på brystet:  6%

Samtidig viser undersøgelsen heldigvis, at de fleste kvinder oplever at resultatet er acceptabelt, således fandt man:

  1. Patienten tilfreds med det bestrålede bryst (godt eller virkelig godt):  90%
  2. Patienten tilfreds med det bestrålede bryst sammenlignet med det modsidige bryst (godt eller virkelig godt):  84%

Senfølger efter strålebehandling, hvor hele brystet er fjernet eller hvor der er givet strålebehandling mod lymfeknuderne

For patienter opereret med fjernelse af brystet, og for dem, hvor der er givet strålebehandling mod både brystområdet og lymfeknudeområdet omkring kravebenet, undersøges senfølger nu i et dansk studie, hvor resultaterne endnu ikke foreligger.

Fra andre studier vides det dog, at senfølgerne hos patienter, som har gennemgået fjernelse af brystet og lymfeknuder i armhulen, og derpå har fået strålebehandling, er mere udtalte, end hvis der kun skulle strålebehandles mod brystet efter brystbevarende operation. Disse kvinder har jo fået mere omfattende operation, og derfor er der mere arvæv, hvor strålebehandlingen kan øge graden og generne af det. Den formentlig mest frygtede senfølge for denne gruppe er lymfødem, som omtales et andet sted.