Nedsat bevægelighed i skulderen

Kort beskrivelse

Umiddelbart efter operation vil mange patienter opleve nedsat bevægelighed omkring skulderen. Det kan være ledsaget af smertefulde bevægelser og ømhed i muskulaturen.

Ved længerevarende symptomer er der ofte tale om en belastningsrelateret såkaldt rotatorcuff skade af sener og/eller muskler omkring skulderleddet. Dette vil udover indskrænket bevægelighed typisk være ledsaget af smerter fortil eller på ydersiden af overarmen, som kan have udstråling til hånd og fingre. Smerterne udløses ved aktive bevægelser, når musklerne omkring skulderleddet aktiveres.

Man kan også risikere at få en såkaldt frossen skulder, hvor ledkapslen omkring skulderleddet er irriteret og stiv. Det fører til, at såvel aktive som passive bevægelser udløser smerter.

Strengdannelse i armhulen (axillary web syndrome) og ’englevinge’ (scapula alata) er beskrevet i særskilte afsnit.

Hyppighed

Forekomsten af nedsat bevægelighed i skulderen og nedsat kraft i armen ses hos 15-45%, der har gennemgået behandling af brystkræft. Hyppigheden er størst efter operation, hvor alle lymfeknuder i armhulen er bortopereret (aksilrømning).

Årsag

Det er både operation og strålebehandling, der bl.a. pga. øget stivhed af bindevævet (ardannelse) bidrager til disse symptomer. Generne er mest udtalte hos patienter, der har gennemgået aksilrømning og specielt i kombination med mastektomi (fjernelse af hele brystet).

Hvor belastende opleves det?

Den stivhed omkring skulderen og nedsatte bevægelighed, som mange oplever, er i langt de fleste tilfælde forbigående og giver begrænsede gener. Rotatorcuff syndrom og frossen skulder kan derimod være invaliderende og forhindre normal daglig aktivitet og arbejde.

Behandling og ”gode råd”

Nedsat bevægelighed efter operation og strålebehandling kan effektivt modvirkes og behandles ved et optræningsprogram med de aktive øvelser, som alle patienter har fået instruktion i. Generne kan komme tilbage og opstå med forsinkelse, og derfor bør øvelserne fortsættes i en længere periode og mindst til overstået strålebehandling og til symptomerne helt er svundet.

Behandling af rotatorcuff syndrom og frossen skulder kræver behandling af en fysioterapeut. Det er også vigtigt, at der gives smertestillende medicin i en periode. Binyrebark-indsprøjtninger omkring skulderen kan også gives. I svære tilfælde kan operation komme på tale i nogle situationer.

Udsigt

Hovedparten af de patienter, der har nedsat bevægelighed i skulderen, vil opleve gradvis bedring og vil på sigt opnå fuld bevægelighed. Stramning i brystmuskulaturen ses dog fortsat hos op mod 10% et halvt til helt år efter operation.  På længere sigt er det kun meget få patienter, der vil have vedvarende gener. Ved rotatorcuff skade og frossen skulder er udsigten også god, men symptomerne kan vare ved i op til halvandet år eller længere.