Førtidig overgangsalder

Menopause (tidspunkt for sidste menstruation) opstår normalt i alderen 45-55 år, med en gennemsnitlig alder på 51 for sidste menstruation. Forud for menopause kan der i nogle år være en overgangsalder, hvor menstruationerne er uregelmæssige, og der er symptomer i form af bl.a. blødningsforstyrrelser, hedeture og humørsvingninger. Hvis menopausen opstår før 45 år, taler man om tidlig menopause. Unge kvinder med brystkræft, der har gennemgået et forløb med kemoterapi, er i en øget risiko for tidlig menopause. Tilstanden viser sig ved, at menstruationscyklus aldrig genetableres efter endt kemoterapi.

Hyppighed

En 45-årig kvinde har ca. 80% sandsynlighed for at få tidlig menopause, hvorimod sandsynligheden er ca. 20% hos en 35-årig kvinde.
Hos brystkræftpatienter der efter endt kemoterapi overgår til anti-hormon behandling, kan det være svært at diagnosticere for tidlig menopause, eftersom der ikke altid er regelmæssige menstruationer når der gives anti-hormonbehandling trods normale ægløsninger, idet slimhinden ikke kan afstødes som ved normal menstruation. Kvinden kan desuden have bivirkninger til anti-hormonbehandlingen, der ligner symptomer som ved overgangsalder.

Årsag

Årsagen til at kemoterapi kan medføre for tidlig menopause er, at æggestokkende beskadiges og dermed reduceres mængden af hormoner, der produceres. For kvinder fra 40-50 år er denne beskadigelse ofte permanent, hvorimod det hos yngre kvinder oftere er en midlertidig tilstand.

Hvor belastende opleves det?

Det kan være belastende for en kvinde, der ønsker børn, at blive steril af kemoterapi i en ung alder, og derfor tilbydes altid cryopreservering af den ene æggestok, hvis der er ønske om børn senere i livet.
Livskvalitet kan blive påvirket som følge af symptomer på overgangsalder, ændret seksualitet, vægtøgning og påvirket humør

Behandling og “gode råd”

Der er ikke nogen god behandling af for tidlig menopause, idet symptomer som hed/svedeture, ledsmerter, tørhed af skeden og nedsat libido ikke kan behandles med hormoner, grundet tidligere brystkræftsygdom. Eneste mulighed er lokal østrogen i skeden til behandling af tørre slimhinder.
Der anbefales behandling med unikalk og D-vitamin for at forebygge knogleskørhed senere i livet.
Forebyggelse af hjerte-, karsygdomme kan ske ved motion, bibeholdelse af normal vægt, ingen rygning, sund kost og behandling af eventuelt forhøjet blodtryk og kolesteroltal.

Udsigt

Det er stadig uvis hvordan for tidlig menopause påvirker prognose og overlevelse efter tidligere behandling for brystkræft. På den ene side, kan for tidlig overgangsalder medføre nedsat risiko for tilbagefald, men giver jo samtidig en række symptomer og risiko for følgesygdomme som knogleskærhed, som kan være livslange og alvorlige.